Turku on uusi Naantali. Ja pulassa.

26.11.2012

Päätin kyllä jättää jo koko aiheen, mutta kun tuli vietettyä taas muutama päivä ihan putkeen tuolla entisessä pääkaupungissa Turussa, niin pakko ottaa taas kantaa.

Kuten todettua, Turku on ollut virallisesti henkikirjoituksellisesti kotikaupunkini 26+ vuotta. Mutta kun siellä on pääsääntöisesti vain kotona, silmät ja korvat eivät koskaan oikein ehdi turtumaan kaupungin tapahtumiin ja ihmeellisyyksiin. Sen verran Turun toiminta ja kehittymättömyys tuon neljännesvuosisadan aikana kuitenkin jo ahdistaa, että ensimmäistä kertaa harkitsin vakavasti jättäväni kunnallisvaaleissa äänestämisen väliin. En kuitenkaan jättänyt, kun yhteiskuntavelvollisuus ylitti ahdistuneisuuden. Mutta suoraan sanottuna Turku on pulassa.

Olemme itse ydinkeskustan asukkaita, joki virtaa ikkunan edessä ja kaikki näyttää hyvältä niin kauan kun pysyy kotona. Mutta kävelkääpä ympäri keskustaa ja katsokaa ympärillenne. Katsokaa puistoja, talojen seiniä, Aurajoen rantojen penkereitä ja mitä näette? Näette hoitamattomia lähes räjähdyksen jäljiltä olevia alueita, grafiitein töhrittyjä taloja ja lamppupylväitä. Turku on rahapulassa ja se kyllä myös näkyy. Kaikki kunnia itänaapurin asukkaille, mutta hieman on venäläistä otetta jo kaupunkikuvassa. Ja se mitä ette näe on kaikkein surullisinta – kaupungissa ei ole ihmisiä!

Visioni toteutuu vauhdilla ja Turusta tulee uusi Naantali, tai siis tuli jo. Vuosikymmeniä sitten nuoriso suuntasi kesällä Naantaliin hyvällä kesäjuhlafiiliksellä ja ravintolakauppa kävi. Nykyään Naantaliin menevät lapsiperheet muumien kera ja kauppa käy varmasti vieläkin ja nuoriso on löytänyt uuden Naantalin Turusta.  Kauppa käy varmasti Turussakin, ainakin jos aurinko paistaa ja nuo kauniisti ilmaistuna mielenkiintoiset, leikkisästi ravintolalaivoiksikin kutsunut kelluvat terassit saavat vieraakseen iloiset asiakkaat. Mutta kun kesä on ohi, on ohi myös Turun vuosi. Kaupungissa ei liiku ketään, parkkipaikkoja on aina, parkkihallit ovat tyhjiä ja eikä varmaan kauppakaan käy. Tai onneksi ravintoloilla menee kaiketi aika mukavasti ja kaupungissa saa ihan koko Suomenkin mittakaavassa jo erinomaisen hyvää ruokaa.

Turun kanssa ei kukaan ympäristökunta halua liittyä yhteen, pakkoliittoja ei voi höpöhöpöpolitiikassa määrätä ja ne Turussa töissä käyvät asuvat juuri samaisissa ympäristökunnissa ja vievät sitten verorahansa sinne. Kuten myös kaupparahat, koska käyvät kaikenmaailman myllyissä ostoksilla. Turussa hehkutettiin muutama viikko sitten kun asukasluku ylitti ensimmäisen kerran 180,000 ihmistä. Niin, onhan se hienoa, mutta samaan aikaan kerrottiin Turun väestörakenteen olevan suurista kaupungeista kaikkein ikääntynein, eli hoitosuhde on aivan väärinpäin ja pahenee vaan vuosi vuodelta. Turusta on tullut eläkeläisten talvikaupunki ja nuorison kesäkaupunki ja kumpikaan tie ei kaupunkia pelasta. Ja ei kannata selittää vanhan kakkostilan muuttumista kuudenneksi parin vuosikymmenen aikana muiden kaupunkien tekemillä kuntaliitoksilla, koska Turun kanssa kukaan ei halua liittoutua.

Kaupunginjohtaja kertoi jossain haastattelussa, että kaupunkiin tulee uusia työpaikkoja, mutta veikkaan jäävän haaveeksi. Turku on täynnä eri alojen opiskelijoita, jotka kaikki lähtevät opintojen jälkeen pois, eikä mitään vaihtoehtoa edes ole. Turku ei koskaan oikein päässyt mukaan IT-buumiin, ei saanut tai edes yrittänyt nostaa vahvaa tekstiiliteollisuuttaan vanhan itäviennin romahdettua, eikä koskaan vie vahvaa alueellista ylpeyttään niin pitkälle, että uskoisi oman alueen yrityksiin. Ihan vain esimerkkinä tuosta totaalisesta asennevammasta on lähes jokainen kaupungin markkinointi- tai viestintäkampanja, jonka hoitoon on otettu helsinkiläinen toimija. Näin helsinkiläis-turkulaisena ei voi muuta kuin ihmetellä, mutta ehkä Turussa on pojilla aina vaan kovat jutut, mutta ei halua toimia?

Ainoa varma tapa tuoda Turkuun työpaikkoja on tehdä Kittilän kunnan kanssa vaihtosopimus, että jokainen Levin sesongissa työskentelevä tuleekin vaihtokauppana aina Turun kesään töihin. Tosin tässäkin mallissa tulee työpaikkoja, mutta ei veronmaksajia. Mutta saisihan Turku taas uuden ystävyyskylän, jonka kanssa voisi suunnitella kansainvälisen tason yhteistyötä vaikka taiteen alalla.

Ja tähän soppaan kun lisätään mausteeksi se tosiasia, että Turulla on kassassa rahat loppu, niin ei kuulkaas hyvältä näytä. Mutta siitä huolimatta löytyy aina rahaa tehdä erilaisia säästöjä, jolla siirrellään kouluja rakennuksesta toiseen ja kaupungin virastoja paikasta toiseen, eikä maksa kuin miljoona sinne ja toinen tuonne. Ja ei tässä voi kuin ihmetellä lehtiuutisia, että velkainen ja köyhä kaupunki vielä lainaa rahaa vaikkapa omilla maillaan vuokralla olevan veneseuran laitureiden rakentamiseen tai käy Stanfordissa kurssittamassa johtajiaan innovaatiostrategian ymmärtämiseksi. Siis mitä?

Lopuksi pakko sanoa tämä ääneen; kaupungissa, tai ainakin kaupungin päättäjillä ja erilaisilla napamiehillä näyttää oleva juuri nyt vain kaksi asiaa mielessä – kirjastosilta ja toriparkki. Ihan nyt rehellisesti, mihin ihmeeseen kumpaakaan tarvitaan? Unohdetaan nyt, että joku haluaisi molemmat varmasti kovasti rakentaa, mutta kuka siellä sillalla kulkee ja mitäs autoja sinne torin alle parkkeerataan? Ydinkeskustassa kulkee kesällä muutamia polkupyöriä sinne tänne, mutta juuri nyt ei yhtäkään ja jos tavoite ei ole rakentaa jokaiselle päättäjälle omaa siltaa, niin kirjastosillalla ei ole mitään järkevää funktiota. Ja sama koskee toriparkkia. Hieman realiteetteja voisi hahmottaa omin silmin ja käydä tutkimassa jo olemassa olevien parkkihallien käyttöastetta. Ja ei siis jouluna tai niiden keltaisten kassien hullujen päivien aikaan, vaan vaikka juuri tänään. Keskustan kuoleminen ei ole parkkipaikoista kiinni vaan yksinkertaisesti siitä, että ihmisiä ei ole tarpeeksi!

Täysin hölmö toriparkkiprojekti pilaa koko maan mittakaavassa harvinaisen hienon kesätorielämän pariksi vuodeksi ja jo melkein valmiiksi siistityn jokirannan muuttaminen taas rakennustyömaaksi pilaa sitten kesäturistienkin lempipaikat. Ehkä kannattaisi järjettömien rakennusprojektien sijaan keskittyä aidosti väestöpohjan kasvattamiseen?

Mutta kyllähän se siltakin sieltä ilmestyy. Lehtijutussa jo todettiin turkulaiseen tyyliin, että eivät ole luvatkaan vielä lainvoimaisia, mutta aloitetaan rakentaminen. Mutta eihän se Turussa tietenkään mikään ongelma ole, koska kyllähän joku nyt oman sillan tarvitsee. Ja juuri siksi en sano siitä raitiovaunujen palauttamisesta yhtään mitään, sillä se ylittää jo kaiken järjettömyyden rajat. Turun päättäjille ehdottaisin, että lopettakaa turhat puheet ja yrittäkää nostaa kaupunki suosta. Kohta ei nimittäin kannata enää edes yrittää ja kesäkaupungilla ei pitkälle pötkitä.

No, kuukauden päästä Turku taas Suomen kartalla ja on joulurauhan julistuksen aika. Sitten meneekin taas vuosi ihan mukavasti odotellen seuraavaa. Rauhaa.

Advertisement