Ilmainen neuvo luomu- ja lähiruokakaupalle.

24.10.2011

Suomalainen ruokakulttuuri kehittyy ja siinä samalla uusia innokkaita lähi- ja luomuruokakauppiaita ja -kauppoja syntyy kuin sieniä sateella. Hyvä niin, kehitys on aina hyvästä.

Tämä uuden ajan ruokakauppa haluaa olla palveleva erikoiskauppa, josta saa erikoistuotteita ja noilla sävelillä uutta ilosanomaa lauletaan. Mutta luottamuksen ansaitseminen vaatii paljon muuta kuin oikeat nuotit. Pitää myös tietää, mitä lauluja lauletaan.

Erikoisliike on erikoisliike, myydään siellä sitten kenkiä, vaatteita, elektroniikkaa tai vaikkapa makkaraa. Vaikka erikoisliikkeet ovat monen kuluttajan osalta aivan tuntematon maailma ja koko elämä on mennyt markettien ja tavaratalojen maailmassa, jonkinlainen sisäänrakennettu odotusarvo on jokaisella. Kun kävelet erikoisliikkeeseen sisään, niin vastaan tulee sekä hyvä valikoima että asiansa osaava myyjä. Myyjä, joka tietää tai osaa jotain jota asiakas ei – siitä yleensä syntyy jotain, joka antaa oikeuden erikoistekemiselle ja erikoishinnoittelulle.

Lähi- ja luomuruokainnostus on liian usein enemmän buumi kuin palvelukokonaisuus ja tuo ideologinen toimintamalli ja asenne näkyvät valitettavasti liikaa myös kaupassa. Otan esimerkin lihasta, koska siitä jotain ehkä tiedänkin;

Jos myyt kaupassa korkealaatuista luomulihaa tai lähituottajan pihvikarjaa, olisi syytä myös satsata omaan ymmärrykseen. Pitää mennä ajassa taaksepäin tai maantieteellisesti Eurooppaan ja maailmaan, jossa kävellään kauppaan sisään lihamestarille ihmetellen, mitähän sitä tänä viikonloppuna ruoaksi laittaisi. Lihamestari kysyy kuulumiset ja viikonlopuksi tulevien vieraiden määrän, ehdottaa paistia, pistää yrttejä ja mausteita päälle, sitoo paistin kauniiksi, pakkaa paperiin ja kertoo kuinka kauan uunissa paistin pitäisi viihtyä.

Samaa asennetta ja ylpeyttä pitää löytyä nyt, eli ammattitaitoa, osaamista ja neuvontakykyä. Lämpömittari paistin kylkee ja asteet asiakkaan tiedoksi. Ja sen lämpömittarinkin voi myydä samalla. Kun olet ammattitaitoa ja osaamista tarjoava erikoisliike on myös se veloittamasi hintapreemio perusteltu. Muuten ei. Hyvästä ideologiasta huolimatta.

Advertisement