Samaa mieltä on oltava.

06.04.2011

Täytyy Willen päivän kunniaksi jättää tänään turkulaisuus ja ottaa hieman kiertäen kantaa ajankohtaiseen aiheeseen eli politiikkaan.

Miksi ihmeessä kaikkien suomalaisten pitäisi olla nykyään samaa mieltä? Jos Päivi Räsänen on homoavioliittoja vastaan, niin sehän on hänen oma asiansa. Jos Timo Soini suhtautuu epäilevästi asioiden hoitoon EU:ssa, niin sama juttu. Se on sitten jokaisen oma asia päättää, onko samaa mieltä vai ei, mutta jokaisellahan saa olla oma mielipiteensä mistä tahansa asiasta. Pitäköön oman mielipiteensä, eihän se sinun tehtäväsi ole kertoa, mitä mieltä Suomessa pitäisi olla. Elämme vapaassa maassa. Voit sitten äänestää vaaleissa ihan miten haluat tai jättää vaikka kokonaan äänestämättä – sekin on sallittua. Ei ehkä toivottua ja suositeltua, mutta kyllä sallittua.

Suomalainen maailman menestynein koulujärjestelmä rakentui sille perusperiaatteelle, että kaikista meistä tehdään samanlaisia. Se on myös menestyksen syy, koska silloin ehkä vähemmän lahjakkaatkin oppilaat nostetaan siihen samaa koriin, missä kaikki muutkin ovat. Nyt tuo 1970-luvun oppien mukainen ajatusmaailma onkin yllättäen läsnä tässä rakastettavan yhteisöllisessä facebook-ajassa myös kaikessa muussa. Samaa mieltä on oltava, tai muuten eroan perkele vaikka kirkosta. Tai vähintääkin kerään Facebook-adressilla 1067 ihmistä, jotka ovat kanssani samaa mieltä siitä, että tuo joku raukka ei saa olla eri mieltä kuin minä ja 1067 parasta kaveriani.

Mikä suomalaisia oikein vaivaa? Luuletteko oikeasti, että maa menee nykymaailmassa eteenpäin yhteisellä ollaan-nyt-samaa-mieltä -hyssytyksellä, jossa perjantai-iltana perjantaipullon kanssa kiroillaan itsekseen kotona kun ollaankin oikeasti eri mieltä? Onhan noitakin maita ja yhteiskuntia nähty, mutta hieman huonosti pelittävät nykyisin. Minkäänasteista järkevää vuoropuhelua ei synny, jos ei olla eri mieltä ja anneta toisten pitää omat mielipiteensä. Hiljaako tässä kaikki suomalaiset haluaisivat esi-isiensä jalanjäljissä nyt olla? Ja sama pätee muuten ihan yrityselämäänkin. Sinnekin on nyt pesiytynyt ihmeellinen ajatusmaailma, että kyseenalaistaminen ja eri mieltä oleminen ovat oikeasti kiellettyjä, vaikka toimitusjohtaja kertookin talouslehdissä, kuinka hän kannustaa organisaatiotaan kyseenalaistamaan omat päätöksensä. Mutta mitä tekee yritys hallituksella, jossa kaikki ovat koko ajan samaa mieltä ja kaikesta? Ja vieläpä samaa mieltä keskenään ja vielä toimivan johdon kanssa? Sitä kutsutaan kollektiiviseksi tyhmyydeksi.

Mutta joskus eri mieltä oleminen ei toimi. Kuten nyt etsiessäni kansanedustajaehdokasta, joka olisi kanssani samaa mieltä. Kaikkia ehdokkaita ei voi eikä haluakaan tavata naamatusten, joten pitää turvautua modernin teknologian välinein vaalikoneisiin. Osaamattomuutta käyttäjän puolelta tai ei, mutta eipä paljon auttanut. Toisesta tuli aivan hämäriä vastauksia ja toisesta jo enemmän oikean puolueen ihmisiä, mutta täysin tuntemattomia hahmoja. Kun annan ihmisten olla eri mieltä, niin tekoäly näyttää tekevän minusta radikaali-liberaalin. Hhmm, kaveripiiri saattaa olla asiasta eri mieltä. Olen brändilojaali ja äänestänyt monta monenmoista kertaa samaa henkilöä. Ja hän myös tietää sen. Mutta eipä ole hänestä eikä myöskään muista äänestäjiä hakevista ehdokkaista paljon kuulunut. Moderni teknologia antaisi helposti mahdollisuuden fiksuun markkinointiin, mutta hiljaista on. Lojaalista asiakkuudesta tässäkin olisi kuitenkin kysymys, puolin ja toisin.

Suomalaisesta totaalisen räpiköivästä poliittisesta mainonnasta voisi kirjoittaa pitkänkin stoorin, mutta tulee vanhaksi eikä jaksa. Ei se mihinkään muutu. Tai sitten pitää olla kaikkien kanssa samaa mieltä. Lähes 20 vuotta sitten olisin saanut stipendiaatin Suureen Amerikkaan keskittymään politiikan markkinoinnin saloihin. En lähtenyt, koska tajusin että Suomessa sillä ei ainakaan eläisi, koska täällä sitä ei ymmärrä asiakaskaan. Oikean analyysin tein. Ei ymmärrä, ei ehkä koskaan.

P.S. MTV3:n suuri vaalikeskustelu pitää katsoa tänään klo. 20. Jospa joku olisi eri mieltä kuin toinen, mutta antaisi toisen kuitenkin olla eri mieltä kuin itse on.

Advertisement