Varmasti hyvää bisnestä.

03.12.2010

Työmatkailussa opin tämän jo vuosia sitten ja halpaa lentoa en enää osta. Aikataulut muuttuvat aina ja muutosmaksujen jälkeen lentolippu on yhtä kallis kuin joustava sellainen – tosin edelleen tuolin sijainti kaksi metriä takavessasta. Mutta kun kaksi vanhinta lasta on muuttanut lahden toiselle puolelle länteen opiskelemaan, on tänä syksynä perheessä sorruttu markkinoinnin lupauksiin ja ostettu ikäänkuin kasa halpoja lentolippuja HEL-ARN ja TKU-ARN -väleille. Eipä osteta enää.

Viikko sitten yritin siirtää yhden lennon kun toinen pojista lensi Helsinkiin. 43 euron + verot lipun vaihtaminen olisi maksanut HEL-ARN välillä noin 180 euroa ja kokonaan uusi lento maksoi saman verran. Ja tilaa koneessa kyllä oli vaikka kuinka paljon, mutta kun hintaluokassa ei ollut tilaa. Just, just. Tuli ihan mieleeni yksi lento Kittilästä Helsinkiin, johon minä jouduin maksamaan monta sataa muutosmaksua, mutta kaveri pääsi vaihtamaan ilmaiseksi kun kuului oikeaan hintaluokkaan – tosin lentoliputkin olivat ihan samanhintaisia, mutta varausluokka eri. Maksoin kun muuta vaihtoehtoa ei ollut ja koneeseen kävellessä laskin siellä olleen 32 tyhjää paikkaa ympärilläni. Se siitä hintaluokasta.

Tänään yritin vaihtaa lakolla ratsastaen tähän iltaan ostetun samanlaisen 43 euroa + verot lipun, mutta sen vaihtaminen ei sitten käynytkään millään. Edes rahalla. Tai niin pitkälle en edes jaksanut kuunnella koko keskustelua, kun vastapuoli kieltäytyi ymmärtämästä näkemystäni jo ensimmäisen minuutin aikana. Ja tämä puhelinnumerohan on sitten vielä maksullinen, joten halvalla myydyn lentolipun huonoja katteita saa kasvatettua sopivan hitaalla palvelulla.

Viimeisen kahden viikon aikana on ostettu lentolippuja ne kuuluisat verot mukaanlukien 400 eurolla ja liput jäävät nyt sitten käyttämättä, koska nuorten opiskeluaikataulut kahdessa maassa eivät oikein olleetkaan enää alkuperäisten suunnitelmien mukaiset. Eli sen verran tuettiin lentoyhtiötä tällä kertaa. Ja paikat ovat tyhjänä tänään ilalla, eli kuulutelkaa siellä vaan Arlandassa herroja ihan rauhassa. Eivät he sinne ilmesty, ettekä paikkojakaan ehtineet myydä uusiksi. Mutta saittehan jo tietenkin rahat yhteen kertaan. Veroineen.

Olisi kiva tietää, kuinka paljon lentoyhtiöt tekevät rahaa sillä, että myyvät halpoja lentoja, joiden muuttaminen maksaa yhtä paljon kuin kalliimmat liput? Tai halvalla myydyillä lipuilla, joita ei sitten koskaan edes käytetä?

Ja koska joku oikeasti puuttuisi ihan viranomaistasolla tuohon “verojen” keruuseen. Eiköhän ole ihan lainsäädännössäkin lähdetty siitä, että asiakas tietää, mitä veroja maksaa ja mihin ne perustuvat. Tässä esimerkki tämän päivän 2 hengen lennosta;

Stockholm Arlanda Apt – Helsinki
Adult € 43
Adult € 43

Helsinki – Stockholm Arlanda Apt
Adult € 5
Adult € 5

Service fee € 20
Taxes incl. VAT € 149.58

Total € 265.58

Alkaa olla veroprosentti vs. myytävän tuotteen hinta jo aika miesmäisellä tasolla. Ai niin, onhan siinä sentään alvit mukana. No, ei sitten mitään.

Advertisement