Kulttuurieroja ja sopeutumista.

25.05.2010

Olen tehnyt paljon töitä viimeisen muutaman vuoden aikana mm. Pakistanissa, joten olen tottunut islamilaiseen maailmaan työmielessä. Pakistanissa ei oikeastaan tule kiinnitettyä mihinkään kulttuurieroon enää huomiota, mutta tänään aamulla seurasin mielenkiinnolla arabimaiden ja Euroopan välisiä kulttuurieroja lennolla Qatarista Muncheniin.

Perhe, jossa äiti, isä ja kolme teini-ikäistä lasta tulivat koneeseen privaattikuljetuksella ja nousivat koneeseen sisään myös cateringoven kautta hissillä. Isä tuli sisään valkoisessa arabiasussa, vaimo ja tyttäret kaiken peittävissä burkhoissa ja perheen poika farkuissa ja T-paidassa. Koko perhe lensi ensimmäisessä luokassa ja vietti siellä aikaa kuin kuka tahansa muukin. Perheen tyttäret lukivat samoja Ellejä ja Vogueita, tutkivat taxfree luettelon hajuvesiä suurella innolla ja olivat kuin ketkä tahansa teinit.

Ennen koneen laskeutumista isä vaihtoi asunsa farkkuihin ja kauluspaitaan, perheen naiset pysyivät edelleen samoissa asuissa astuessaan ulos koneesta. Perheen isä teki itsestään “länsimaisen”, perheen naiset pysyivät arabirooleissaan. Mielenkiintoista. Miksi miehen pitää muuttua eurooppalaiseksi?

Kun arabimaasta tuleva teini-ikäinen burkhaan pukeutuva tyttö lukee usein jopa yliseksikkäitä hajuvesimainoksia, mitä hän ajattelee? Että mainoksissa esiinnytään vähissä vaatteissa ja oikeassa elämässä ei? Vai että hajuvesi- ja vaatemainoksien ihmiset ovat joltain muulta planeetalta? Vai ajattelevatko mitään ja vain suodattavat näkemänsä omaan maailmaansa? Olisi mielenkiintoista tietää, sillä samaa mainontaa nuo kaikki ihmistyypit seuraavat tai altistuvat samoille kuville. Mitä ajatellaan aiheesta maailman megatoimistoissa, jotka tekevät globaalia mainontaa? En omilta globaalin markkinoinnin ajoiltani ainakaan muista yhtään tapausta, jossa olisimme mainontaa erityisesti muuttaneet esim. arabimaihin. Onkohan joku jossain tutkinut asiaa?

Mutta eniten jäi mietityttämään tuo perheen isän muodonmuutos ennen laskeutumista. Jokaisessa maassa kuitenkin näkee sen, että oikeasti naiset pyörittävät kaikkia asioita, miehet vaan käyttävät vallankäytön merkkejä; joissakin kulttuureissa enemmän machoillen kuin toisissa. Mutta miksi perheen isän pitää näyttää siltä että on osa valtakulttuuria; miksi ei voi olla aidon oikeasti oman kulttuurinsa edustaja? Mielenkiintoista. Hieman teatraalistakin, voisi sanoa.