Ämmämäiset miehet, osa. 2 – oma mielipiteesi ja suoraan.

31.12.2009

Ensinnäkin se disclaimer; otsikko ei edelleenkään viittaa naisiin, ei ole sovinismia, eikä naisten halveksintaa. Ja ämmämäisyydellä viittaan ainoastaan alla kuvattuun käytökseen tietäen hyvin, että kaikki naiset eivät suinkaan sitä harrasta. Ja koska sanan käytön hyväksyi myös vaimoni, olen liikkeellä kuivin jaloin.

Jos minulta kysytään mielipidettä asiaan, kerron sen suoraan. Joskus kysyjä ei sitten pitänytkään vastauksesta, koska oli liian suora. Mutta miksi sitten kysyi? Se oli minun mielipiteeni. Jos joku on mielestäni Diili-Jethron sanoin karmeeta paskaa, niin sitähän se sitten mielestäni on. Mielipideasioita ei tarvitse perustella. Jos viini on hyvää, se on hyvää minun mielestäni. Jos ravintolan ruoka on surkeaa, niin se on. Ei sitä ole tarkoitettu koko kansan ohjenuoraksi, vaan se on minun mielipiteeni. Toinen on toista mieltä jos haluaa.

Kun toimittaja kirjoittaa jotain tai kriitikko teilaa kulttuuriesityksen, niin mielipiteestä siinäkin on kysymys. Tai viiniarvostelija kertoo uutuusviinin hyvyydestä tai huonoudesta. Ei kenestäkään ole muiden mielipiteiden rakentajaksi, vaan voit ihan itse päättää mitä mieltä olet. Kun luet jutun niin jatko on sinun käsissäsi. Ja sitä tarinaa voit sitten kommunikoida suoraan ihan vapaasti omana mielipiteenäsi.

Kiertely on ämmämäisyyttä (huom. disclaimer alussa). Jos haluat tietää jotain, kysy suoraan. Jos haluat sanoa jotain, sano suoraan. Usko vaan, viesti tulee paremmin perille kun sanot sen ilman välikäsiä. Ja miksi viestiisi tai mielipiteeseesi pitäisi suhtautua millään tavalla, jos et edes uskalla sitä nimelläsi ja naamallasi kertoa?

Netin keskustelufoorumeissa – jopa ammatillisissa – esitetään mielipiteitä ja käsityksiä ja nimimerkin takaa. Miksi ihmeessä? Jos edes oman alasi sisäisessä keskustelussa et sano sanomisiasi omalla nimelläsi, niin miksi mielipiteellesi pitäisi antaa mitään arvoa? Kun tiedämme kuka kertoi ja mitä, osaamme myös taustojen kautta antaa mielipiteelle arvoja. Oleellinen osa keskustelua. Keskustelua, jonka pohjalle erilaiset mielipiteet ovat välttämättömiä.

Hyvää Uutta Vuotta 2010!