Ympäristöllisesti.

08.12.2009

Eilen se sitten alkoi. Paljon etukäteen puhuttu, käsitelty, haukuttu ja palvottu Kööpenhaminan ilmastokokous. Varsinainen globaalitalkootilaisuus, jossa paikalla maailman napamiehet ja -naiset ainakin keskustelemassa tärkeistä asioista. Toivottavasti myös päättämässä jostain.

Puhuin eilen illalla hyvän ystäväni kanssa, joka edustaa siellä omaa maataan ensi viikolla. Hän on realisti kansainvälisen diplomatian ammattilainen, joka tunnustaa myös tosiasiat. Ilmastolle ei voi oikein mitään, sen kuuluukiin muuttua kuten se on tehnyt kymmeniätuhansia vuosia. Voi olla, että ilmasto on lämmennyt ihmisen toiminnan seurauksena, mutta toisaalta ilmasto on ollut paljon lämpimämpää ja paljon kylmempää historian saatossa, ja todellakin ilman teollisuutta tai ihmisen käyttäytymistä. Mutta ystävänikin matkustaa kohti Kööpenhaminaa perjantaina hyvillä mielin keskustelemaan uhkakuvista ja toimenpiteistä, koska ensimmäistä kertaa koko maailman historiassa niin monta kansakuntaa, niin monta kansantaloutta, niin monta päättäjää ympäri maailmaa on kokoontunut yhteen. Voi olla, että tapaamisten tulos on pitkällä tähtäyksellä jotain muuta kuin hiilidioksidipäästöjen rajoittamista tai kasvihuoneilmiön jarruttamista. Hyvistä tapaamisista syntyy usein hyviä sivutuotteita.

Viime viikolla oli Hesarissa juttu autonäyttelystä Kiinassa. Siinä ostajat kertoivat hakevansa nyt citymaasturia, koska se sopii paremmin heidän tyyliinsä. Ostajat tiesivät kyllä citymaasturin kuluttavan hieman enemmän polttoainetta, mutta toimittajan kysymykseen auton hiilidioksidipäästöjen määrästä kiinalainen miesostaja vastasi “eihän sellaista nyt kukaan voi tietää”. Niinpä.

Mutta ehkä tuo kiinalaisasiakkaan vastaus kertookin enemmän koko aiheesta kuin kehittyvien maiden asukkaiden ympäristötietoisuudesta. Suomessa autoveropäätökset ovat pitäneet päästöluvut ihmisten mielessä ja automainoksissa, mutta luulenpa tietoisuuden yleensä loppuvan numeroiden lukemiseen. Vai tiedätkö itse, mitä pakoputkesta tulee jos 135 gr/km päästöjä syntyy?

Ystäväni totesi minulle eilen Kööpenhaminan kokouksen alla, että te siellä pimeässä Suomessa olette kuitenkin ilmastonmuutoksen voittajia. Tulee lämpimämpää ja vähemmän lunta, ja Suomi tekee tulevaisuudessa rahaa maanviljelyksellä ja viinikäynnösten kasvattamisella. Kuulemma. Mikäs siinä. Kotimainen lähiviini ei olisi hullumpi juttu. Ei ole tosin kuin yksi ongelma; kukas ne maataloustyöt tekee?