Yksi historian lehti käännetty.

18.11.2009

Tapahtuihan se sitten loppujen lopuksi. Tänään eduskunta päätti kauppojen aukioloaikojen vapauttamisesta, joten jahkailu ja ihmettely voi päättyä. Oli jo aikakin. Ei se nyt niin hirvittävän ihmeellistä ole, että ihmiset saavat itse päättää koska ostoksillaan käyvät.

Moni selittää, että 24/7 kauppoja ei tule, eivätkä kaupatkaan ole sunnuntaisin auki. Pötyä. Joulukuun alusta alkaen sunnuntaina onnistuu ostokset aina ja 24/7 kauppoja tulee takuuvarmasti. Miksi ei tulisi? Uskon itse vakaasti siihen, että laajennettu aukioloaika tuo mukanaan kauppoja ja toimintoja, joiden funktiota ei ehkä osata vielä edes hahmottaa. Kaupunki- ja lähiöalueille tulee kauppoja, joissa asioivat lähialueen ihmiset. Ihmiset, jotka ostavat äkillisen tarpeen tuotteita ja siinä samalla jotain muuta. Äkillinen tarve voi tulla juuri ruoanlaittoa aloittaessa. Tai hampaiden pesun. Yhtäkaikki, äkillisen tarpeen ostokset luovat ostopotentiaalia myös muuhun. Syntyy markkinaa ja kysyntää tuotteille, joita ei markettiin edes koskaan tule. Tuotteita, jotka sopivat 24/7 tai 7-11 -kauppakonsepteihin. Odottakaas vaan.

Nyt kun tämä suuri päätös on saatu tehtyä, olisi seuraavaksi aika katsoa alkoholin vähittäismyyntiä. En itse toivo mitenkään erityisesti viiniä ruokakauppaan, koska en usko PT-kaupan kuitenkaan lyövän Alkon valikoimaa vuosiin. Mutta kun Alkon myymälä on samassa marketissa kuin nyt sunnuntaisinkin aina auki oleva ruokakauppa, niin miksi ihmeessä Alkokin ei voisi olla auki? Tai jos marketti on auki yhdeksään, niin miksei viinäkin saisi ostaa yhdeksään? Nyt voimme sitten jättää ruokaostokset vaikka sunnuntaiksi, mutta viinit pitääkin käydä ostamassa lauantaina ennen kello kuutta. Ehkä jotenkin kuitenkin loogista olisi, että viiniä saisi saman ajan kuin ruokaakin? Tai sunnuntaina voisi vaikka oikein ajan kanssa tutustua viinimyymälän tarjontaan. Ymmärrän historian ja viinakauppa oli viinan myymistä. Viinan, jolla ei ollut mitään tekemistä muun kuin ryyppäämisen kanssa. Mutta viini kuuluu ruokaan, ei ryyppäämiseen – myös Suomessa.

Ehkä ensimmäisenä askeleena viiniä ja olutta Alkosta sunnuntaisin ja marketin tai Stockmannin aukioloaikojen mukaisesti; olisiko siinä eduskunnalle seuraava askel kohti oikeaa 2000-lukua? Ja samalla voisi Alkoon tuoda pienherkkuja viinin rinnalle; onhan siellä nytkin jo Riedelin lasit ja ja muuta rinnakkaistuotetta, joten ei tuo seuraava askel nyt ihan sydäntäriistävän suuri voi kenellekään olla.

Advertisement