Suomi-kuvaa ja seuraavaa Nokiaa.

29.10.2009

MTV3:n kymmenen uutiset eilen; “Laivan luovuttaminen tarkoittaa sitä, että suomalaisten veronmaksajien ei tarvitse enää olla huolissaan valtion tukien takaisinmaksamisesta”. Mitä hemmettiä? Kyllä, telakalla pistettiin nimet paperiin ja noin 800 miljoonaa dollaria siirtyi ostajalta myyjällä ja sieltä varmasti ihan normaalisti niin valtiolle kuin muillekin mahdollisille rahoittajille. Mutta kyllä luulen, että suomalaisten veronmaksajien kannattaa enemmänkin olla ylpeitä siitä, että Suomessa tehdään maailman suurimpia ja parhaita loistoristeilijöitä! Ja jos huolissaan pitää jostain olla, niin keskitytään ehkä kuitenkin siihen, mistä seuraavat tilaukset. Tämä asiakas tuntui maksavan laskut tuotetta noutaessaan.

Loistoristeilijät ovat suomalaista huipputeknologiaa ja Suomikuvaa vähintäänkin yhtä paljon kuin Nokian puhelimet. Yhden parin miljardin euron risteilijään mahtuu sellaista teknologiaa, että laivanrakennusta jos mitään pitäisi kutsua teknologiateollisuudeksi. Ainakin enemmän kuin esimerkiksi muovipuristimesta tulevia matkapuhelimen kuoria. Ja turkulainenkin teknologiaklusteri olisi pitänyt suunnata tähän bisnekseen jo vuosia sitten.

Nokian puhelimia ei suomalaiseksi tunne kuin murto-osa niiden käyttäjistä. Loistoristeilijät sentään avoimesti kerrotaan Suomessa valmistetuiksi, vaikka telakka onkin jo korealainen. Muistan kun viimeksi maailman suurin risteilijä saapui Suomesta kotisatamaansa Amerikkaan; istuin hotellihuoneessa Washington DC:ssä syömässä aamiaista ennen päivän palavereita, kun TV-kanava NBC:ltä alkoi suora lähetys uudelta laivalta. Reportaasi, joka alkoi videopätkällä Airistolta ja maininnalla kuinka tuon kaunottaren matka alkoi muutama viikko sitten Turusta, Suomesta.

Nyt on muotia taivastella, mistä löytyy Suomen seuraava Nokia. Tehdään ja pohditaan innovaatiostrategioita eri tahoilla. Ei se nykyinenkään Nokia kuitenkaan tainnut millään yhteiskunnan innovaatiostrategioilla syntyä, vaan kovalla työllä, visionääristen ihmisten ja pankkien tuella ja – kyllä, tuuriakaan unohtamatta. En itse usko, että yksikään kansallinen innovaatiostrategia luo mitään vallankumouksellista uutta. Mitään, millä mennään valloittamaan maailma. Tarvitaan ihmisiä, ideoita ja uskallusta yrittää ja mennä eteenpäin. Yrittämisen uskallusta löytyy aika harvalta innovaatiostrategioiden pohtijalta, valitettavasti.

Suomessa on nytkin aivan varmasti satoja hyviä yrityksiä, joissa olisi ainesta maailmanvalloitukseen. Nyt vaan näyttää siltä, että korealaiset, intialaiset ja kiinalaiset löytävät ne suomalaisia ennen. Heillä ehkä paremmat strategiat tai ikkunat enemmän auki maailmalle? Tai sitten meillä innovaatio -sanan pyörittäminen on siirtynyt vain poliittis-akateemisen höpötyksen kohteeksi, jossa tekeminen unohtuu.

Advertisement