Syksy tuntuu jo. Vai onko pelkkää psykologiaa?

25.08.2009

Syksy tuntuu jo. Vai onko pelkkää psykologiaa?

Lähipäivinä on tuntunut ulkona siltä, että syksy olisi jo nurkan takana. Lämmintä yli kaksikymmentä astetta, mutta jotenkin tuntuu siltä, että pitäisi pakata kesävaatteet pois ja varautua syksyyn.

Onko nyt oikeasti jo syksy vai onko tämä pelkkää voimakkaiden vuodenaikojen psykologiaa? Olin pari viikkoa yli 40 asteen lämpötiloissa, mutta ei se voi tätä tunnetta selittää. Vai olenko tulossa vanhaksi?

Keväällä +20 on Suomessa yhtäkuin helle. Shortsit jalkaan ja terassiolut. Kesä-heinäkuussa +20 aiheuttaa etelänmatkojen tilausbuumin. Elokuussa on kylmä. Syyskuussa sitten “ihanan lämmin syksy tänä vuonna”. Mitä ihmettä tuolla pääkopassa oikein tapahtuu?

Syksyn tunnustaminen tai tunnistaminen tuo energiaa työntekoon. Meidän über-luterilainen kulttuurimme tuo meidät laiskat kesäihmiset takaisin työpaikoille. Nyt täytyy tehdä taas töitä. Ollaan sitä mieltä, että etelämaalaiset ovat laiskoja, eivätkä saa mitään aikaiseksi, kaikenlaisia siestojakin pitävät. Jos radikaali ilmastonmuutos meille lämpimämpään suuntaan tapahtuisi ensi yönä, niin taitaisi mennä koko über-luterilaisuus siinä saman tien. Sen verran on eroa kesä- ja talvisuomalaisessa lajissa.

Psykologiaa taitaa olla koko lämpötila. Sen takia on varmaan ylläpidetty Fahrenheitit ja Celsiukset maailmassa. Ettei joku ajattelisi jossain päin maailmaa olevan lämmintä ja hauskaa keskellä talvea.

Turussa tänään +23. Melkein hellepäivä. Tai olisi siis heinäkuussa.